sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Minä, travelleri?


Tositravelleri ei haaveile paikoista joihin joku turistiksi kutsuttava on joskus jalkautunut. Tositravelleri ei hanki matkojaan matkatoimistosta pakettimatkan muodossa, vaan mahdollisimman vaikealla, mutta uskottavalla tavalla: hän on kuullut Gambiassa/Jordaniassa/Fizillä/Färsaarilla tapaamaltaan kanssatravellerilta kivasta paikasta, johon on päästävä. Liput kaivetaan reittimatkoina mahdollisimman monen välilaskun kera, mieluiten niin, että matkaan saa kulumaan useita vuorokausia. Matkalle tositravelleri pakkaa vain välttämättömimmän, eli passin - koska "kaiken muun saa paikan päältä, haluan tukea paikallista väestöä enkä kaupallista länsimaista paskayhteiskuntaa". Tositravellerilla on superkalliit vaelluskengät, joissa hän tuntee olonsa kotoisaksi joka puolella maailmaa. Tositravelleri ei myöskään raahaa mukaansa suurta laukkua, vaan muistaessaan riippumatossa jossain siellä viidakossa saattaa pesaista purossa pari viikkoa jaloissaan muhineet sukat. Tositravelleri ei yövy hienoissa hotelleissa, koska hänellä on tuttavia/tutun tuttavia/sohvasurffausta/riippumatto majapaikakseen joka maailmankolkassa. Tämän takia tositravelleri ei myöskään syö matkoillaan kuin tosi kuumissa ja uusissa paikoissa, joista vain muutama muu on kuullut. Ellei sitten tositravelleri tee ruokaansa itse, onhan hänellä taskussaan joltain edelliseltä reissulta maustemarkkinoilta ostettuja superhyviä mausteita mukana joka lähtöön. Reissulta palattuaan tositravelleri saa muut tuntemaan olonsa vähäpätöisiksi matkattuaan aivan väärällä tavalla ja vääriin paikkoihin. Tositravelleri tuntee kiinnostusta vain reissuillaan tapaamiinsa ihmisiin, oman maan kansalaiset ovat hänelle tosi tylsiä pulliaisia. Hän on kotonaan maailmalla ja asettuu paikalliseen elämään hetkessä paremmin kiinni kuin paikalliset kymmenissä vuosissa.

Tunnetteko ihmistyypin? Niin minäkin. Silloin kun minä raahaan lentoasemalle (jälleen kerran) liian isoa matkalaukkua (kiitos lisämaksullisten ruumaan menevien laukkujen, sentään yhä harvemmin), etsin lähtevien lentojen listalta omaa perusturvallista matkanjärjestäjän kautta varattua lentoa ja valittelen jet lagista, toivoisin kuuluvani tähän matkustamisen jalon taidon täysin sisäistäneeseen ihmisheimoon.

Reppu, ainoa oikea kassi maailmalla. Ellei ole tarvetta pelätä varkaita. Bongaa eväsleipä, joka on välttämätön kalliiden lentokoneruokien maailmassa sekä naistenlehti.
Matkustajana olen hyvin kaikkiruokainen. Olen kolunnut läpi kaikenkirjavien aurinkomatkojen ja tjäreborgien lomia Kanariansaarille (yhteensä laskelmieni mukaan kuutisen kertaa, sanon jälleen että never again niin olen pian taas varmasti siellä...) ja muihin turistikohteisiin, ja toisaalta ollut perheineni varmaan kylän ainoat ulkomaalaisturistit pienessä venäläiskaupungissa. Olen yöpynyt monenlaisissa hotelleissa (poislukien 5-tähden hotellit), hyvissä sekä kauheissa hostelleissa sekä kuunnellut läpi yön musiikin pauhetta telttakankaan läpi. En ole majoituksen suhteen mitenkään nirso, kunhan tarjolla on privaattialue nukkumiseen ja suhteellisen hiljaista. Sijainnin vuoksi voi tinkiä laadusta, mutta toisaalta sijainnistakin olen helposti valmis luopumaan, mikäli samalla rahalla saa jotain yberkivaa.

Gdanskissa hostellin eri huoneissa oli eri teemat. Saimme poikakaverini kanssa urheiluteemaisen huoneen, inhoamme urheilua. Mutta hauska huone silti!

Marokossa auringonlasku parvekkeeltamme, tästä voi jo maksaakin lisää!

Toisenlaista reissausta saariston rengastiellä, koiran kanssa teltassa.

Lämpimien maiden hotellivarustuksen must: UIMA-ALLAS. Tässä ollaan Kanarialla.
Myöskään kohdepaikkojen suhteen en kursaile. Arvostan kotimaanmatkailua siinä missä kauemmas lähtemistä, mutta usein matkailu Suomessa tulee kohtuuttoman kalliiksi (etenkin kun ei omista autoa), joten samalla rahalla muualle kiitos. Olen päässyt toteuttamaan joitain pitkäaikaisia haavekohteitani, mutta toisaalta löytänyt uusia kivoja paikkoja lähtemällä johonkin muualle.

Kohdallani Maslow'n tarvehierarkia ei pidä ihan paikkaansa. Lisäisin karttaan ehdottomasti MATKUSTELUN. Koen suorastaan fyysisiä oireita, kun en mielestäni ole päässyt pitkään aikaan pois kotoa. Pahimpina päivinä voin viettää tuntikausia suunnitellen seuraavia matkoja, bongailemalla halpoja lentoja sekä lukemalla eri matkakohteista (vaikka en sinne olisikaan juuri menossa). Tänään olen käyttänyt useita tunteja tutkien tämän blogin sisältöä liittyen matkustamiseen. Olen osa-aikatyössä käyvä opiskelija, joten kalliimman budjetin reissut ovat omalta kohdaltani mahdottomia. Lisäksi minun tulisi saada innostettua myös useimmiten reissuun mukaani tuleva poikaystävä haaveilemani kohteen hienoudesta..:) Olen siitä onnellisessa asemassa, että vanhempani kustantavat suunnilleen kerran vuodessa minut ja siskoni kanssaan reissuun, yleensä juurikin Kanarialle tai muuhun mahdollisimman tuttuun ja turvalliseen paikkaan.

Kun rahaa ei ole hurjasti, hoidetaan ruokailut usein muualla kuin ravintolassa. Tässä mallia Gdanskista, jossa lähikaupan antimista saimme koottua äärettömän epäterveellisen, mutta niin hyvänmakuisen mixin erilaista roskaruokaa.

Miksi siis reissata jatkuvasti? Eikö kotona ole kiva olla? Siis onhan se kiva olla kotona välillä, ihan vaan maata röhnöttää sohvalla ja olla pesemättä tukkaa. Olen huomannut viime vuosien muutoksen itsessäni sen jälkeen, kun lukio loppui, muutin pois kotoa ja aloitin ensin osa-aikatyöt ja sitten yliopiston, Olen ikäänkuin jatkuvasti töissä jos olen kotikaupungissani. Yliopistossa opiskelevien pitäisi osata rajata vapaa-aika ja opiskelu, mutta kohdallani en ole vielä parissa vuodessa oppinut rentoutumaan kunnolla. Tuntuu että jatkuvasti pitäisi lukea tenttiin, etsiä tulevia kursseja tai tehdä jotain muuta opintoja edistävää. Viimeksi tammikuussa reissullani Pariisiin tunsin olevani täysin sressistä vapaa, ja tajusin tämän ongelmani. Lisäksi tykkään kauheasti nähdä erilaista elämää, maistella erilaisia ruokia, oppia erilaisia näkökulmia maailmaan ja asettaa paikoin itseäni hieman epämukavuusalueelle.

Tulevissa postauksissa aion hieman käydä läpi menneitä reissujani sekä raottaa tulevaa. Annan tottakai hyväksi havaitsemiani vinkkejä eri kohteisiin ja matkustukseen yleensä. Tervetuloa kyytiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti