perjantai 15. tammikuuta 2016

Islanti: ostokset ja villapaidan teettäminen

Meinasin unohtaa Islannista sen monia kiinnostavan osa-alueen, eli shoppailun kokonaan! Reissumme varsinainen tarkoitus ei todellakaan ollut juosta kaupoilla, mutta Islannista kannattaa todellakin tiettyjä tuotteita tuoda kotiin. Viime reissultani paikallisen lampaan villasta tehdyt perinteiset villapaidat jäivät kaivelemaan, ja tällä kertaa päätimme tilata jo kotoa käsin itsellemme sopivat paidat. Otin yhteyttä netistä löytämääni reykjavikilaiseen naiseen, jolle kerroin mittamme ja tulopäivämme. Valikoimme itse googlettaen haluamamme mallit sekä värit, ja kävimme hakemassa valmiit villapaidat. Koko lysti oli pikkuisen reilun satasen per paita, eli halvemmaksi tuli kuin valmiin ostaminen. Lisäksi ainakin nyt tiedämme, kuka paidat teki. Testailun perusteella pitkähihaisen aluspaidan kanssa villapaidalla tarkenee aina plus kymmeneen asteeseen ilman takkia, joten se on todellakin lämmin. Kaverini myös nukkui siinä reissullamme :) Paita ei myöskään ala hiostaa nopeasti sisälläkään, vaan se ikään kuin hengittää. Paras ostos ikinä!Käsityötaitoisille (tai sellaisen tunteville) suosittelen lämpimästi (ihan sananmukaisesti, haha) islantilaista villalankaa. 100% villa on pikkuisen eri tavaraa kuin joku Seitsemän veljestä-lanka, se on paksumpaa ja lämpöisempää. Mielestäni sitä on myös miellyttävämpää virkata. Lanka on edullista, kerä maksoi ehkä kolmisen euroa jos oikein muistan. Virkkasin siitä itselleni lapaset, joilla pärjää kovillekin pakkasille. Lisäksi hamstrasin muutaman kerän ihan varuiksi.

Ruokapuolelta suosittelen tuomisiksi ensinnäkin merisuolaa. Ihastuimme leirintäalueella munia paistaessamme hyvänmakuiseen suolaan, jota lähti sitten myös kotiin ja tuliaisiksi mukaan. Käytän tätä yksinomaan paistaessani munia, tuo tosi hyvää makua. Makealta puolelta islantilaiset rakastavat laksitsisuklaata sen eri muodoissa, kannattaa kokeilla, vaikka yhdistelmä epäilyttäisi (kuten minua aluksi). Mukaan ostamieni huvettua olen kaivannut niitä yli kaiken, ja seuraavalla reissulla tulen niitä kyllä hamstraamaan ihan pirusti...Koukkuunjäämisvaara on ilmeinen! Islantilainen suklaa Sirius on toinen lempparini, ja sitä saa lukuisissa eri mauissa. Ainakin pähkinä-rusina ja appelsiini ovat ihan jumalaisia. Maitosuklaa itsessään on erittäin hyvää, nostaisin vähintäänkin Fazerin veroiseksi.

Joulu-ihmisille tiedoksi, että Reykjavikissa on ainakin kaksi ympäri vuoden joulukamaa myyvää kauppaa. Ostin itselleni pienen puisen kuusenkoristeen. Hintataso oli makuuni aika korkea, mutta tämän sai muutamaan euroon.Turistikrääsäähän Islannissa myydään joka kyläpahaisessa, ja pääkaupungissa rihkamaliikkeitä on ihan hirveästi. Kiersimme niitäkin, ja tarttui sieltä mukaan pari shottilasia. En puhu islantia sanoo teksti, mutta näistä kun vetelee lentoasemalta melkein lennossa mukaannapattua Opal-likööriä, niin tiedä vaikka islantikin alkaisi sujumaan...Alkoholia Islannissa ei muuten näköjään myydä lähes missään noin niinkuin kotikäyttöön, haimme parit Reykjavikin keskustan paikallisesta "alkosta". Viinaksia ei juuri tehnyt mieli ostaa, sillä hinnat olivat aika hirveitä. Vasta lentoasemalla pyydetyt kruunumäärät houkuttivat sen verran, että pullo Opalia tarttui mukaani. Myös baareissa alkoholin hinnat ovat korkeita, ellei sitten juo kaljaa. Siideriä ei kaikista paikoista edes saa ja kun sitä on, ne ovat Suomen trendibaarien hinnoissa. Joten jos meinaat alkoholia Islannissa nauttia, osta se mukaasi jo lentoasemalta tuloaulasta! Itse emme hoksanneet, että se olisi pitänyt hankkia jo sieltä, ja kiertelimme lentoasemaa myöhemmin (porttien toisella puolella) turhaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti