maanantai 4. tammikuuta 2016

Islanti: autonvuokraus

Islanninreissustani on jo kuukausitolkulla aikaa, mutta suurten elämänmuutosten takia en ole saanut aikaiseksi purkaa kokemuksiani vielä sanoiksi. Reissu oli hurjan hyvä ja kaikinpuolin onnistunut, joten vinkkejä riittää kyllä jakoon. Tämä oli periaatteessa halvimmalla mahdollisella tyylillä toteutettu reissu saarivaltioon, mutta kokemuksia kerättiin siitäkin edestä.

Ensimmäisenä autonvuokraus. Edellisellä reissullani Islannissa vuokrasimme pienimmän saatavilla olevan auton neljälle hengelle, ja se riitti varsin hyvin Kultaisen kierroksen kiertämiseen jopa lumisena vuodenaikana. Tällä kertaa totesimme, että haluamme yöpyä juuri siellä mihin nokka meidät vie, eli mieluiten autossa. Campervan Iceland-firma vuokraa pakettiautoja, joissa on patjat, makuupussit, tyynyt sekä keittovälineet kahdelle. Jos ja kun jatkossa palaan Islantiin, niin tämä matkustusmuoto oli ihan järjettömän hyvä! Autossa kulki kaikki tarvittava, ja se pysyi lämpöisenä. Omaan tahtiin liikkuminen mahdollisti sen, että näimme tasan kaiken mitä halusimme, ja omaan tahtiimme.

Kaverille jäi kartturin hommat, kun taas minä toimin kuskina.


Me päätimme lopulta suunnata nopeasti katsomaan kaverilleni vielä näkemättömät Kultaisen kierroksen kohteet, ja jatkoimme sitten matkaamme kohti Víkin kalastajakylää. Autonvuokra oli kolmeksi vuorokaudeksi noin 380e ja bensat samanhintaiset kuin Suomessa. Laskimme, että kuljettamalla makuupaikkoja mukanamme säästämme hotellikulut, ylimääräiset reissut haluamiimme kohteisiin, kuljetuksen lentoasemalta Reykjavikiin sekä kaikista tärkeintä, aikaa ja hermoja. Lopulta vuokraus ei siis tullut kalliiksi. Syyskuussa Islannissa ollaan off season-ajassa, joka näkyy turistimassojen vähyyden lisäksi myös hotellien ja ajoneuvojen hintojen alhaisuutena sesonkiin verrattuna. Loppupeleissä syyskuu oli oikeastaan täydellinen aika matkustaa! Säätila oli meille suosiollinen, ja lämpötila aikaisin syksyllä on miellyttävä.

"Oho puro, pysähdytään kattomaan!"

Makuupaikat ylhäällä laverilla, alla tilaa matkatavaroiden (ja ruokien) säilytykseen.

"Oho issikoita, pysähdytään!"
 Autoilu Islannissa on helppoa. Paikallisesta autoilukulttuurista vaan sen verran, että tienviittoja ei välttämättä ole liikaa. Lisäksi paikalliset kuskit ovat melko levottomia, eli jos teet virheitä tai olet hetkisenkin heidän tiellään, niin tööttiä tulee. Muuten tiet ovat hyväkuntoisia ja bensa-asemia on pienissäkin kylissä. Ainakin etelärannikolla.
"Taas vettä, pysähdytään!"


Nukuttuamme ensimmäisen yön jossain randomissa tienvarsipaikassa kun intouduimme ottamaan liian pitkät välimatkat ekalle päivälle, koimme parhaaksi viettää seuraavat yöt leirintäalueilla. Ne ovat Islannissa tosi halpoja, siinä kympin kahden tietämissä per nenä per yö. Ja kun sillä hinnalla pääsee suihkuun, vessaan ja kokkaamaan keittiöön, niin ihan must. Toinen yö kuluikin Víkin kivalla pienellä leirintäalueella, jossa oli kaikki tarvittava.


Autoomme kuului tosiaan kaasulla toimiva pikkuhellalevy, jonka kanssa saimme juuri ja juuri jotain kokattuakin. Lopulta siirryimme käyttämään ihan leirintöjen omia kokkausmahdollisuuksia.


Valmis sapuska sekä tietysti Skyriä! Ruokailuvälineet auton mukana tulleita.
Harmillisesti unohdin ottaa kuvia viimeisen yön leirinnästä, eli Reykjavikista. Leirintäalue oli edelliseen verrattuna iso ja siellä oli paljon porukkaa, mutta myös esimerkiksi keittomahdollisuudet olivat paremmat. Vinkkinä tosibudjettimatkaajille: mikäli haluat säästää ruuassa, älä osta sitä! Tällä leirintäalueella on yhteiskeittössä hyllyt, joihin porukka voi jättää tarpeettoman ruokatarvikkeet. Hirveä määrä mausteita, kastikkeita, pastaa, papua ja säilykettä odotti ottajiaan, joten ihan täysinäiset ruuat olisi saanut niistä antimista aikaan parillekin päivälle. Muistan tämän seuraavalla kerralla itsekin :)

Yleisesti suosittelen Islantiin lähteville auton vuokraamista, oli reissutapa ja suunta melkein mikä hyvänsä.

2 kommenttia:

  1. Hei, olen lähdössä Islantiin reissaamaan camper vanilla koska ajattelin että näin säästäisin yöpymiskustannuksissa. Nyt kuitenkin törmäsin väitteeseen että camper vanilla yöpyminen leirintäalueen ulkopuolella olisi kiellettyä? Onko sinulla tietoa tästä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm enpä ole tämmöisestä kuullut! Toisaalta ainakin meidän reissumme aikaan leirintäalueiden maksut olivat erittäin edulliset, eli jatkossa yöpyisin itsekin vain niissä palveluiden äärellä, ja käyttäisin päivät matkusteluun. Toki Islannissa kannattaa huomioida, että esimerkiksi matkailuautolle sopivia levikkeitä ei juuri ole. Itse yövyimme ensimmäisen yömme pimeän saapumisen takia levikkeellä, jossa tunsimme olevamme vähän kuin luvatta. Ja muutenkin joka puolella auton kanssa liikkuessa tuntee olevansa paikallisten tiellä - tööttäilyä tuli saman verran kuin Suomessa eliniän aikana :D

      Poista