sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Väisälänmäki

Pysytellään edelleen tiukasti kotimaan kesäisissä kohteissa ja etenkin Pohjois-Savossa. Kävin kouluni suurimmaksi osin Lapinlahdella, joten Väisälänmäki tuli minulle hyvinkin tutuksi koulun retkiltä ja ihan oma-aloitteisten reissujen puolesta. Lapinlahden kuuluisa Halosten taiteilijasuku on kuvannut Väisälänmäkeä useissa eri maalauksissa ja tehnyt paikan tutuksi kauempanakin asuville. Mikäli haluaa tutustua todelliseen savolaiseen perinnemaisemaan, en keksi parempaa tutustumispaikkaa. Toki liikuntarajoitteisille tai ei-niin-erähenkisille läheltä Lapinlahden kirkonkylältä löytyy myös Halosten museo, jossa samoja maisemia voi ihastella neljän seinän sisällä. Vaikka Halosten töistä kovasti pidänkin, suosin kuitenkin itse alkuperäistä luontomaisemaa.
Väisälänmäkeen tutustuessa voi valita joko ajavansa autolla suoraan melkein näköalatornin kupeelle, tai valita (minun tapaani) reilun parin kilometrin maisemapolun, josta näkee jo huikaisevia maisemia. Lisäksi sen varrella ainakin viimeksi käydessäni oli lehmiä laiduntamassa, ja vanhat maalaistalot sekä pisteaidat tuovat oman osansa idylliseen maisemaan. Paikoin polku on hieman huonosti hoidettu ja saattaa olla siis vaikeammin kuljettavissa, mutta normaalisti liikkuvalle terveelle ihmiselle suunnilleen sunnuntain hupikävely. Polun varrella sijaitsee myös Karjamaja-kahvio, josta kesällä saa syötävää. Suosittelen poikkeamista marja-aikaan, sillä vattuja kypsyy joka puolella suuhun napattaviksi. Pitkin reittiä on ripoteltu opastetauluja, joissa kerrotaan Väisälänmäen ja koko muun seutukunnan historiasta.

Polun loppupäässä on siis itse näköalatorni, sekä sen juurella suuri grillikota. Makkaraa siis vaan mukaan. Itse torni on korkeanpaikankammoisten onneksi hyvin tukevaa tekoa eikä juuri heilu, joten sinne uskaltaa kyllä mennä. Korkealta huipulta näkee aivan törkeän kauas, myös oma lapsuudenkotini erottuu hyvällä säällä maisemassa. Erityisesti luonnonrauhasta, upeista maisemista ja savolaisesta historiasta kiinnostuneille must see-kohde, joka näyttää vuodenajasta riippuen aina hieman erilaiselta.1 kommentti:

  1. Käypä vastaa haasteeseen! http://breezesfrommyatlas.blogspot.fi/2015/06/liebster-award-11-vastausta.html

    VastaaPoista