maanantai 1. kesäkuuta 2015

Korkeakoski ja Kanjonin kierros

Jatketaan kotimaan kohteiden parissa. Tällä kertaa esittelen kotikuntani Maaningan (nykyisin osa Kuopiota) kohteet Korkeakosken, joka on siis Suomen korkein koski ja sen yhteydessä olevan noin viiden kilometrin patikkareitin Kanjonin kierroksen.

Korkeakoskelle kannattaa suunnata heti keväästä tai alkukesästä, kun vesimäärä on suurimmillaan. Äitienpäivän tienoilla vettä tulee vuolaasti ja kävijääkin on liikenteessä sen mukaisesti. Moni paikallinen käy vuosittain jopa useamman kerran katsomassa vaikuttavien vesimassojen liikettä, joten paikoin voi olla jopa pientä ruuhkaa. Aivan kosken viereen pääsee autolla, mutta laskeutuminen alaspäin on melko jyrkkiä rappusia pitkin huonojalkaiselle aika hankalaa. Muille ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Parkkipaikkojen vieressä on myös kahvio, josta saa kaikennäköistä mässyä pikkunälän yllättäessä.Heti kosken kupeelta lähtee myös Kanjonin kierros, jonka varrella maisemat ovat savolaisittain aika jylhiä. Korkeuseroja on paljon, joten edelleen ihan huonojalkaisimmille en suosittele. Itse olen käynyt tuon käppäilemässä pari kertaa, kerran álaluokkalaisten sukulaispoikieni kanssa, heillekin riitti puuhaa matkan varrella. Reitti kulkee metsäisissä maisemissa, ja sopivaan aikaan vuodesta suun saa makeaksi polun varrelle osuvista mustikkamättäistä. Myös veden läsnäolo pitkin kierrosta saa olon välillä tuntumaan siltä, kuin olisi jossain satujen metsässä. Verkkaisemmalle reissulle lähtevät voivat pysähtyä noin puolivälin paikkeilla laavulla paistamassa makkaraa. Omat sytykkeet kannattaa ottaa mukaan, sillä laavulla mahdollisesti oleva paperi on yleensä liian märkää syttymään. Ainakin kerran eväät jäivät lämmittämättä tuon takia..:)

Suosittelen kierrokselle lähtijöille ottamaan kesälläkin lämmintä vaatetta mukaan, sillä alhaalla kanjonin syvyyksissä voi paikoin olla melko viileää. Itse kävin poikien kanssa reissatessani reitin päätteeksi vielä uimassa läheisellä Tuovilanlahden uimarannalla, johon koskesta laskeutuva kylmä vesi tuo ihanasti viileyttä ja hellii kengissä hionneita jalkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti