sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Kanaria for dummies

Olen tähän mennessä ehtinyt tekemään noin seitsemän lomamatkaa Kanarialle. Aivan ensimmäinen rantalomani ikinä suuntautui Lanzarotelle kun olin yhdeksän ikävuoden kieppeillä, ja viimeisin reissuni tapahtui muutamia viikkoja sitten. Kanarialla kaikkiaan neljä saarta on tullut minulle tutuiksi, osa tosiaan useamman reissun merkeissä. En ole kuitenkaan ollut kahta kertaa samassa kohteessa, vaan jokaisella reissulla lomanviettopaikka on ollut eri. Lisäksi lähes jokainen reissu on sisältänyt matkustelua saarella vähän laajemminkin. Postaus sisältää kuvia Puerto Ricosta ja Teneriffalta.Näistä syistä luulen, että tiedän jo jotain Kanariansaarista. Monelle perusmatkailijallehan esimerkiksi kunkin maan yksi lomapaikka tai pääkaupunki riittää kertomaan olennaisen kyseisestä maasta. Viikonloppu Pietarissa ja Venäjä on ihan paska -asenne tämän seurauksena. Tämä on aivan hirveä näkökulma. Itse en esimerkiksi oleta tietäväni Ranskasta juuri mitään käytyäni lyhyellä reissulla Pariisissa ja Versaillesissa. Luulen tietäväni Saksasta hieman enemmän Berliinin, Hannoverin ja Bremenin kokemusteni kautta. Koen, että Islanti on minulla aika hyvin hyppysissä kahden reissun ja lukuisien vierailtujen paikkojen ansiosta. Pelkkä yksi turistikohde saati pääkaupunki eivät kerro kuin murto-osan siitä, millainen kukin maa todellisuudessa on edes sen keskiverrolle asukille. En nyt kuitenkaan ole mikään nipottava puristi, joka etsii pelkkää autenttisuutta ja nyrpistelee nenäänsä kaikille turistikokemuksille - yövynhän ihan kiltisti usein juuri niissä turistimaisissa paikoissa, ja parhaimmillaan osallistun jopa ohjatuille retkille. Harvoin, mutta kuitenkin. Lisäksi pelkkänä paikassa vierailevana tyyppinä on siellä kuitenki ulkopuolisena, jolle on mahdotonta päästä sisälle paikkojen vivahteisiin muuten, kuin siellä oikeasti arkeaan viettävänä.


Päästäkseni itse asiaan, olen tähän postaukseen koonnut omia kokemuksiani siitä, millaista Kanarialla on matkailla. Mitä siellä kannattaa tehdä, mihin mennä, mitä syödä, mitä ostaa ja niin edelleen. Kaikilla lienee omia ennakkoluuloja Kanariasta. Voin siellä käymättömille kertoa, että ne sekä pitävät täysin paikkansa, että ovat ihan tuulesta temmattuja. Matka Kanarialle voi sisältää sandaaleja sukkien kanssa, suomibaareja karaokella, Tauskin keikkoja, turistiravintoloiden tusinaruokaa ja palanutta ihoa. Mutta se voi olla paljon muutakin: upeaa luontoa, mielettömiä ruokaelämyksiä, yhtä vaikuttavia maisemia kuin kaukomaissa ja mielenkiintoisia paikallisia elämäntapoja. Kaikki on kiinni siitä, mitä sieltä itse lähtee etsimään. Ja etenkin, mitä on valmis ottamaan vastaan.


Kaikista suurin vinkkini Kanarialle haikaileville on, että mene sinne. Kanarialle on äärettömän helppo lähteä, valmismatkat ovat edullisia kunhan hintoja hieman vertailee, ja saaret ovat todella helppoja matkailijoille. Monessa paikassa pärjää ihan pelkällä suomella, mutta myös rallienglantia ymmärretään yleisesti. Toki aina on ihan järkevää opetella espanjasta vaikkapa perusfraasit hola, gracias, buenos dias sun muut. Nämä lähinnä siksi, että monessa paikassa vaikkapa tarjoilijat vastaavat sinulle omalla kielellään, kun itse puhut heille englantia. Etpähän sitten jää miettimään, että toivotettiinko sinulle hyvää päivää vai käskettiin painua matkoihisi. Kanarialla on kokemusteni mukaan palvelualtista asiakaspalvelukuntaa. Saaret eivät myöskään tuo mitään kovin suuria kulttuurieroja suomalaiselle, vaan kaikki hoituu länsimaiseen tapaan melko sujuvasti. Lomakohteet ovat lisäksi siistejä, ja niissä on kaikki tarvittavat palvelut yleensä rantakadun varrella.

Minne menetkin Kanarialle, niin pakkaa mukaan myös lämmintä vaatetta viileitä iltoja varten. Aurinko laskee nopeasti, ja nahkatakki on erittäin hyvä valinta kylmimpinä öinä. Jokaisesta lomakohteesta saa edullisia rantapyyhkeitä, joten niiden kotiin jättäminen ei ole katastrofi. Pyyhe on myös ihan kiva tuliainen, vaikkeivat ne mitään Finlaysonin laaturättejä olekaan. Jätän aina itse paljon tilaa tuliaisille ja omille ostoksilleni, sillä Kanarialta tulee kuitenkin aina ostettua jotain - omalla kohdallani useimmiten jotain vaatetta ja ruokatarvikkeita.


Kun sitten olet päättänyt lähteä Kanarialle, on sopivan lomakohteen valinta makuasia. Itse saarten väliset erot liittyvät lähinnä maisemiin: Fuerteventuralla on kuivinta, kun taas Teneriffalla pääsee jopa sademetsiin. Mikäli haluaa enemmänkin lomailla tai nähdä erilaisia maisemia, niin tukikohtaa ei tarvitse valita mahdollisimman kattavien palveluiden perusteella: joka paikassa on kuitenkin ihan riittävästi esimerkiksi ruokapaikkoja ja tuliaiskrääsäkojuja. Jokaisella saarella on myös isoja ostoskeskuksia, joihin pääsee pienemmistäkin paikoista helposti. Itse kannatan pieniä kohteita niiden rauhallisuuden vuoksi, en halua lomalla olla hirveissä tungoksissa. Toisaalta jos mielesi tekee bilettää ja tosiaan saada sitä palvelua suomeksi, niin mene ihmeessä niihin isoihin paikkoihin. Joka tapauksessa kannatan erittäin lämpimästi, että jokainen Kanarialle lähtevä näkisi muutakin kuin sen oman kohteensa. Kaikkialta pääsee lukuisille järjestetyille bussimatkoille pitkin saaria eri teemojen siivittämänä. Esimerkiksi Fuerteventuralla mahdollisuuksia oli mm. shoppailureissuun Lanzaroten puolelle, vierailu vuohitilalle tai aaloeviljelmille, päiväretkiä toisiin kaupunkeihin ja muita mitä mielikuvituksekkaampia vaihtoehtoja. Kanariasta ei tiedä mitään, ellei käy turistialueen ulkopuolella näkemässä luontoa ja pieniä, paikallisia kyliä.


Koska en itse ole mikään seuramatkahenkinen ihminen, niin suosin Kanarialla auton vuokraamista. Halvimmillaan auto lähtee vuorokaudeksi parilla kympillä, ja pidemmälle ajalle saa vielä edullisemman hinnan. Vuokra-autolla saa mennä omaa tahtiaan ihan minne haluaa, ja autoilu saarilla on erittäin helppoa. Kannattaa aina selvittää etukäteen mielenkiintoisia paikkoja, sillä paikan päällä ei välttämättä mainosteta ihan kaikkia juuri sinua kiinnostavia paikkoja. Toisaalta tien päällä voi löytää jotain, mistä ei edes tiennyt etukäteen. Itselleni autoilu on jokaisessa kohteessa ollut niitä kaikista parhaita kokemuksia, sillä silloin näkee kaikista eniten.

Kukapa ei lähtisi reissuun vetämään älyttömiä määriä hyvää ruokaa ja juomaa? Kanaria on ruokakohteena helppo monenlaisille ihmisille, sillä siellä on ihan niiden turvallisten pitsojen ja burgereiden vastapainoksi edustettuna monia etnisiä keittiöitä, kuten toki myös perinteisiä kanarialaisia ruokia. Itse en ole vielä ihan niin pitkällä, että olisin uskaltautunut maistamaan esimerkiksi vuohenlihaa. Vanhan neuvon mukaan kannattaa mennä syömään siihen ravintolaan, missä istuu paljon muitakin ihmisiä. Yleensä erittäin pätevä neuvo. Ruuista suosittelen esimerkiksi paellaa, vuohenjuustoisia ruokia, espanjalaista perunamunakasta sekä kanarianperunoita mojo-kastikkeella. Merenelävistä pitäville Kanaria on aarreaitta, sillä jokaisen lomakohteen rannikkosijainti mahdollistaa erittäin tuoreiden kalojen, rapujen ja simpukoiden tarjoilun. Myös tapaskulttuurin olemassaolo kannattaa muistaa pikkunälän yllättäessä. Harmiksemme juuri Fuerteventuran Caleta de Fusten tapaskulttuuri tuntui aika olemattomalta, joten emme viimeisimmällä reissullamme päässeet siitä nauttimaan. Ruuan yhteyteen kannattaa tilata esimerkiksi kannu sangriaa, joka on useimmiten edullista. Muista jättää hieman tippiä!


Juomapuolella kotiinviemisiksi erittäin hyvä vaihtoehto on paikallinen hunajarommi, joka on sekä suomalaiselle todella halpaa että hyvää! Myös viini on tietysti Espanjassa järkevä ostos. Ruokatuliaisia varten kannattaa mennä isompiin ruokakauppoihin, ja ainakin HiperDino-supermarketti tuntuu löytyvän melkein joka kylästä. Myös mausteinen mojo-kastike on kiva vieminen kotimaistenkin perunoiden kaveriksi. Kanarian karkkivalikoimat ovat ulkomaisia tuontituotteita lukuunottamatta melko olemattomat, joten karkkia en ehkä toisi kuin lähinnä lapsille. Muita hyviä Kanarian tuliaisia ovat aloe vera -tuotteet kuten saippuat ja rasvat. Kannattaa tutkia nimenomaan isojen markettien valikoimaa halpojen tuotteiden toivossa, sillä ovathan kivat ruokatuliaiset aina parempia kuin Kiinassa tehty tusinarihkama rantakojuista. Vaatteet ovat paikoin halvempia kuin Suomessa, ja Espanjassa kun ollaan, niin Zara on aina looginen vaihtoehto niiden katseluun. Suosittelen katselemaan sillä silmällä etenkin kenkiä, joissa valikoimat ovat paikoin paljon Suomea laajemmat ja nätimmät, ja hinnat ehkä puolen siitä mihin meidät on totutettu. Myös kosmetiikkaa saa paikoin erittäin edullisesti.

Ehkä kaikista tärkein kanarianvinkkini liittyy kuitenkin asenteeseen: lähde matkalle avoimin mielin. Joka kerta Kanarialle lähtiessäni sorrun itse kuvittelemaan, että taas on tulossa perustylsä reissu. Omalla vaivannäöllä lomastaan saa kuitenkin muokattua juuri omannäköisensä. Olipa suunnitelmissasi sitten perheloma vesipuistoissa ja eläinpuistoissa vierailuineen ja leikkipuistoineen, patikkareissu, treeniloma, tyttöporukan shoppailuviikko tai kulinaristinen elämysloma, niin Kanarialla näihin kaikkiin on loistavat mahdollisuudet. Saaret eivät ole pelkkää pintaa, vaan niistä saa kyllä jokainen irti ihan sitä mitä haluaa. Mikäs sen parempaa, suotuisan ilmaston ja suhteellisen lyhyen lentomatkan puitteissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti