lauantai 3. helmikuuta 2018

Ajuyn merirosvoluolat Fuerteventurassa

Eräs netistä löytämistämme Fuerteventuran must see -paikoista oli ehdottomasti merirosvoluolat. Saarella onkin historiaa merirosvojen hyökkäyksistä ja heidän valtansa alla olosta. Eräs luolien läheinen kyläkin oli kuulema aikanaan perustettu laaksoon hieman kauemmas merestä estämään merirosvojen hyökkäykset. Kuinka ollakaan, kylä oli poltettu merirosvojen toimesta nurin joka tapauksessa. Ihmettelin kovasti, että miksei saaren merirosvohistoriaa tuotu esille saarella missään muuten kuin turistirihkaman kautta. Ainakin itselleni juuri tuo teema kyllä saisi lähtemään erilaisille nähtävyyspaikoille.


Ajuy on pikkuruinen kylä saaren länsirannikolla, ja sinne menee kiemurteleva mutta hyväkuntoinen tie. Kylässä näytti olevan ainakin jokunen ruokapaikka ja kahvila, ja laavahiekkaisella mustalla rannalla oli porukkaa viileästä kelistä huolimatta. Rannan lempinimi on kuulema Playa de los Muertos, eli kuolleiden ranta. Oli meinaan tosi upea ranta ja etenkin sitä ympäröivät kalliot vyöryvine aaltoineen! En ole varmaan koskaan ennen ollut paikassa, joka tuntui olevan niin maailman reunalla: lisäksi oli älyttömän siistiä tietää, että juuri täällä ne merirosvot joskus mellastivat. Olen ollut kakarasta asti oudolla tavalla kiinnostunut merirosvoista, ja nyt pääsin ensimmäistä kertaa oikeaan merirosvolokaatioon. Ja vielä näin hienoon!


Itse luolat sijaitsevat rannan maalta katsottuna oikealta puolelta alkavan polun takana, eikä sinne kannata ihan huonojalkaisen yrittää. Matkalla näkee hienoja ikivanhoja kivimuodostelmia, joiden historiaa en jaksanut selvitellä kovin pitkälle. Meille riitti, että ne näyttivät erikoisilta :D Polun varrelle piti pysähtyä useampaan kertaan ihastelemaan upeita maisemia.


Itse luola oli paljon isompi kuin odotin! Tai siis oikeastaan luolat, sillä polun päässä oli kaksi luolaa, jotka yhdistyivät toisiinsa. Luolien suulla oli kivikkoista rantaa, joihin aallot iskivät kauhealla voimalla. Näky oli joka suunnasta vaikuttava. Menimme tietysti mahdollisimman syvälle luolan perälle, jossa ihmisten tyhmyys sitten vihdoin tiivistyi: joku oli käynyt siellä juuri kyykkypissalla...Joka tapauksessa tämä oli luonnonnähtävyyksistä varmaan Fuerteventuran hienoimmasta päästä. Oli erittäin hyvä valinta ajella Ajuyyn, ja kävisin siellä kyllä "tarvittaessa" uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti