maanantai 25. toukokuuta 2015

Turussa turistina

Muualta tulevien kavereiden vierailu on aina hyvä tekosyy päästä itsekin tutkiskelemaan omaa kaupunkiaan oikein kunnolla. En ole arkena kovin hyvä kuluttamaan aikaa kaupungilla, vaan mielummin hoidan pakolliset asiointini rivakasti ja lähden sitten mielummin vaikkapa syrjäisemmille seuduille ulkoilemaan. Viime viikolla sain kaksi kyläilijää, ja kulutimme aikaa keskustassa pyöriessä. Siitä sain ajatuksen jakaa monia hyviksi kokemiani vinkkejä Turkuun ja lähiseudulle ehkä vaikkapa kesällä lomareissuaan suunnitteleville.

Pakollisina turistinähtävyyksinä ensimmäisenä mieleen tulevat varmasti Tuomiokirkko sekä Turun linna. Voin suositella nimenomaan historiallisten kohteiden ystäville ja ystävänä kumpaakin lämpimästi! Etenkin linnaa tutkiessa useampi tunti hurahtaa helposti, ja sisäänpääsykään ei kaada lomabudjettia. Linnan ikkunoista on myös siistiä bongailla ohikulkevia laivoja, sillä pytinki sijaitsee ihan sataman kupeessa. Moni laivalle lähtevä onkin varmasti kulkenut joskus linnan ohi. Sisätiloissa pääsee itse rakennuksen lisäksi näkemään vaihtuvia näyttelyitä sekä pysyvästi esillä olevia esineitä ja hahmoja, jotka kertovat siitä, miten linnassa eri aikoina on eletty.


Turun linna on toinen suosittu historiallinen kohde, ja se sijaitsee melkein kauppatorin vieressä Aurajoen rannassa. Jäätävän kokoinen kirkko on tilana hyvin vaikuttava, eikä ainakaan häpeä ulkomaille suuntautuvien reissujen mukahienoilla kirkoille.

Tuomiokirkko joulukuusen kera viime talvena.

Kesäyö.
Heti Tuomiokirkon läheisyydessä sijaitsee tietysti myös Brinkkalan talo ja Vanha suurtori, jotka ovat kaikille tuttuja vuosittaisesta joulurauhan julistuksesta. Brinkkalan sisäpihalla kannattaa piipahtaa Kirjakahvilassa, joka tarjoilee vegeherkkuja historiallisessa miljöössä.


Sisäpihalla joulun aikaan.
Brinkkalassa ja Suurtorilla järjestetään myös useita muita tapahtumia ympäri vuoden, mm. joulukauden avajaiset kannattaa käydä katsomassa.


Pukki ja Muori joulukauden avajaisissa.
Eräs oma lempparitapahtumani on Keskiaikaiset markkinat, jotka tuntuvat kasvaneen vuosi vuodelta. Itse en ole pariin vuoteen ollut kaupungissa niiden järjestämisen aikana, mutta parina vuotena käytyäni suosittelen kyllä ehdottomasti taaskin historian ystäville. Alueella järjestetään työnäytöksiä ja käsityöläisiä asianmukaisissa vaatteissa myy tuotteitaan. Se ihana tervan ja karamellisoitujen omenien tuoksu..!


Kasvivärjättyä lankaa.Jo Aurajoki itsessään on mielestäni nähtävyys, jonka vartta kannattaa kävellä ja poiketa yksillä jollain jokilaivoista. Itse suosin rokkia soittavaa Papa Joeta, jolla yleensä ei ole ne kovimmat ryysiksetkään.
Mikäli Turussa tulee nälkä, on hyviä ravintoloita lukuisia. Oma lempparini on kauppatorin laidalla Kultatalon ravintolakerroksessa sijaitseva kiinalainen ravintola, jossa reilun kympin maksava buffet on kiinalaisen nälässä olevalle herkkua. Makeannälkään paras paikka taas on Gelateria Nuvole, jossa tehdään italialaistyylistä jäätelöä. Olen tutustuttanut jo useamman kaverini kyseiseen jätskipaikkaan, ja kaikki ovat vannoneet palaavansa. Viimeksi söin pistaasi-ja lakritsijäätelöä, mutta myös erikoisempia makuja kuten vesimelonia on vaihtelevasti saatavilla. Jos syöt Turussa kerran makeaa, syö se täällä!

Luontokohteita kaipaavalle Ruissalon tarjonta on paras. Tammimetsiä, hiekkarantaa, peltoa, huviloita...Omat kuvani on otettu Ruisrockin aikana, mutta niistä kyllä selviää, miten kaunis Ruissalo oikeasti on.
Ruissalossa ollessaan kannattaa poiketa ehdottomasti myös kasvitieteellisessä puutarhassa. Sisätiloissa kasvatetaan kaikenmaailman eksoottisia kasveja, joista osa on meillä huonekasveina tuttuja. Mikäli pihiys iskee, niin pelkkiä ulkopuutarhoja tutkimalla saa kasvienkatselutarpeensa äkkiä täytettyä.


Turusta suosittelen poikkeamaan myös Naantaliin, joka on aivan ihana ja sopivan pieni kesäkaupunki! Sieltä ensimmäisenä monelle tulee varmasti mieleen Muumimaailma, josta aion tehdä myös oman postauksen. Sen lisäksi kaupungissa on katseltavaa vaikka vain kesäiselle kävelyretkelle (ja jos ei ole lapsia mukana, eikä kehtaa mennä Muumien keskuuteen ilman...)
Kuten monessa muussakin kaupungissa, mielestäni Turussa parasta on ihan vain kierrellä ja katsella sen suuremmin mistään must see and eat -listoista välittämättä. Kävelyretken voi suunnata Port Arthuriin tai tuttavallisemmin Portsaan, joka on ihan keskustan kupeessa sijaitseva vanha ja idyllinen puutaloalue. Sen reunalla sijaitsee myös ihana Kosken leipomo, josta saa takuulla Turun parhaat leivonnaiset. Kannattaa kokeilla etenkin munkkeja ja täydellisiä korvapuusteja, nam! Mutta tosiaan, näitä vinkkejä olen itse hyödyntänyt tuttavien oppaana ollessani Turussa, eikä kukaan ainakaan tähän mennessä ole valittanut :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti