keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Turkish Airlines -kokemuksia

Palasin viime yönä Bulgarian reissulta, ja ajattelin asioita selkeyttääkseni julkaista ja eritellä reissun näin teemoittain. Palasina julkaiseminen helpottaa varmasti sekä lukemista että omaa jäsentelyäni, eikä tule hirveää tekstiähkyä kerralla.

Ensimmäisenä aiheena siis Turkish Airlines, sillä minulle paljon halpalentoyhtiöitä käyttävänä oli tämä reissu ensimmäinen kyseisen firman siivillä. Meininki on siis ihan samanlaista kuin missä tahansa yhtiössä, eli asiakaspalvelu on lentoemännillä asiallisesta hyvään, pientä myöhästelyä voi olla ja matkustusmukavuus riippuu lähinnä kanssamatkustajista. Lensimme edestakaiset matkat välillä Helsinki-Istanbul ja Istanbul-Varna.

Hirveän vaikea nähdä, mikä oli Istanbulin kentän isoin lentoyhtiö...
Siinä Turkish Airlines eroaa monesta kilpailijastaan, että lähtöselvitystä ei ole velvoitettu asiakkaan vastuulle. Lentoasemalla saa marssia suoraan tiskille ja hoitaa hommat. Puljulla on melko kattavasti lentoja eri puolille maailmaa ihan Helsingistä, ja Istanbulin kautta pääsee about kaikkialle. Itseäni houkuttelee vielä vetäistä Bukarestiin reissu jossain vaiheessa.

Halpalentoyhtiöistä poiketen Turkishilla hintoihin kuuluu myös ruumaan menevä laukku, sekä oikeasti hyvät lentokoneruuat. Lyhemmillä lennoilla tämä tarkoittaa juomatarjoilun (myös alkoholit) lisäksi jotain suolaista kylmää evästä tyylillä voileipää ja salaattia, pidemmillä saa jopa valita itse parista vaihtoehdosta lämpimän ruokansa.

Tässä siis Helsinki-Istanbul-välin listat ruuille ja juomille. 
 Kiva ja pieni ele lentoyhtiöltä oli myös (ainakin lentoyhtiön oman lehden mukaan) jokaisella lennolla tarjottava turkish delight -karkki. Tämä tuotiin tosin meille vain yhdellä lennolla, heti nousun jälkeen.


Ruoka-ja juomavalikoimista sen verran, että ilmeisesti turkkilaisen alkoholia vierastavan kulttuurin takia alkoholijuomat oli pantu kärryissä hieman piiloon. Saattoi myös johtua siitä, että asiakkaat valikoisivat helpommin heille halvempia juomia. Tätä ei kuitenkaan kannata säikkyä, vaan rohkeasti tilata niitä alkoholillisiakin. Tarjoitu oli meillä kerran lennon aikana, eikä juomien määrässä tuntunut olevan rajoituksia periaatteessa - isäni otti sekä oluen että rakin. Juomissa harmittava puoli oli se, että keskiosassa konetta istuvana jäin usein ilman sitä ykkösvalintaani, koska ne olivat loppu. Monet ovat havainneet samaa myös ruuan suhteen, eli valinnaisia ruokia ei välttämättä enää viimeisille ole valita.
Ruuat olivat kuitenkin hyviä lentokoneruuiksi, ei sellaisia rasvassa lilluvia lötköjä kuin yleensä.

Tässä välipala Istanbul-Varna.
 Pieni varoituksen sana Varnasta Istanbuliin ja toisinpäin matkaaville: opetelkaa syömään nopeasti! Lento on alle tunnin mittainen, ja jos kone myöhästyy lähdöstä yhtään, myös lentoaika lyhenee. Tämä tarkoittaa sitä, että juuri kun saat ruuan eteesi, alkaa jo toisesta päästä tarjottimien poiskeräys. Meillä tämä aiheutti huvittuneisuutta, mutta ainakin sämpylät sun muut saa toki ottaa mukaansakin. Ihmettelimme vain, eikö näin lyhyellä lennolla olisi riittänyt ihan vaikkapa tuo valmistarjotin ilman mitään erillisiä juomia, sillä eiköhän tuo pieni vesi riitä niin lyhyeksi ajaksi kaikille. Noh, en silti lisäpalveluista valita...


Etenkin tämä kana-annos ja jälkkärinä ollut pannacotta olivat lentokoneruokien aatelia.
Meille ei matkallamme sattunut kuin alle kymmenen minuutin myöhästymisiä määränpäähän, ja kaikki sujui ihan yleistasolla moitteetta. Aion suosia mahdollisuuksien mukaan Turkishia jatkossakin, sillä se tarjouksineen kilpailee monesti halpalentoyhtiöidenkin kanssa samassa sarjassa. Etenkin jos huomioi hintoihin kuuluvat ruuat, juomat ja kassit sekä lähtöselvitykset stressittömyyden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti