Reissupakkaamisen ABC eli kuinka pakata kuin pro

Mielestäni olen keskivertoa parempi eri mittaisille reissuille pakkaamisessa. Laiskana pyrin tekemään reissunteosta helppoa ja mitoittamaan suunnilleen matemaattisen tarkasti tarpeeni tilanteeseen kuin tilanteeseen. Lähtökohtaisesti minulla on keskimäärin pikkuisen liikaa tavaraa mukana kuin  olisi ollut tarpeen, mutta käyttämättä jäänyt paita tai sukkapari ovat silti hätävara, joka ei paljoa paina. Aloitin tänään ensi viikon Bulgarian reissulle pakkaamisen, ja huomasin sen yllättävän helpoksi. En pidä itseäni minään pakkausammattilaisena toki, mutta esittelen tässä joitain hyväksi havaitsemiani kikkoja.

1. Tee lista. Olen laatinut oman ultimate survival guideni eli pakkauslistan, jossa on kaikki mahdollinen muistettava jokaiselle mahdolliselle reissulle. Lista täydentyi viime vuoden festarireissun jälkeen hieman. Aina hiemankin pidemmälle matkalle lähtiessäni otan listan esiin ja vähennän stressiäni tarkastamalla, että kaikki tarvittava on varmasti mukana. Jokaisella on omanlaisensa lista, mutta omassani on varmaan aika monelle olennaiset muistettavat mainittu, näistä sitten karsitaan tarpeen mukaan tarvittavat ja heitetään kassiin:

- pitkähihaiset paidat ja takit
- alaosat (eli housut, hameet jne) - näitä ei niin kovin montaa, viikon reissulle otan yleensä noin kolme erilaista eri keleille sopivaa. Hameet ovat siitä helppoja että ne eivät juuri likaannu ja sukkahousuja vaihtelemalla saa erilaista ilmettä.
- T-paidat. Noin yksi per päivä, mikäli hikoamista on tiedossa edes vähän.
- alusvaatteet, vaihtoversiot kaikkea per päivä.
- kengät. Sisäänajetut ja mielellään 2-3 paria. Rantalomalle rantakengät, kävelykengät ja ns. paremmat kengät. Kaupunkilomalle kahdet hyvät riittävät.
- hatut, joko suojaksi auringolta/lämmittämään/pahan hiuspäivän varalle tilanteesta riippuen.
- korut, huivit, asusteet.
- uikkari ja pyyhe.
- meikit ja poistoaineet, kasvojenpuhdistusaineet, sheivausvehkeet.
- shampoo ja hoitoaine.
- hiusharja/kampa.
- hammasharja ja -tahna, hammaslanka.
- pikkulaukku (you know, päiväreissuihin, kaupungille, rannalle..)
- passi ja liput.
- unilaput ja korvatulpat, niskatyyny (mikäli nämä tarpeen nukkumiseen)
- yöasu. Monesti tarpeeton, jos voi nukkua esimerkiksi normaalissa T-paidassa.
- laastarit, aurinkorasva, kynsiviila. Just in case.
- musiikkisoitin/puhelin/e-kirjalukija/läppäri/tabletti.
- päiväkirja (itse kirjoitan päivittäin, ainakin reissussa on kiva ottaa asioita ylös)
- laturit laitteisiin.
- aurinkolasit ja kotelo.
- kamera, tarkasta akku.
- sateenvarjo.
- lääkitys/naisilla varautuminen huonoon aikaan kuukaudesta.
- dödö.
- linkkari.
- sadevaatteet.
- jesari.
- kertakäyttöiset käsipyyhkeet.
- hakaneulat (pelastaa monelta ongelmalta, esimerkiksi kun kassi tai vaate repeää)
- istuinalunen.
- pelikortit.
- feikkilompakko (maissa joissa varkauksiin varauduttava)
- taskulamppu.

2. Älä yrivaraudu. Ei ole järkevää raahata mukana kaikkea mieleen juolahtavaa, vaan ihan oikeasti varautua vain todennäköisyyksien mukaan eteen tuleviin tilanteisiin. Tee järkevät laskelmat tarvittavista vaatteista, tilanteista joissa niitä käytetään ja yhteensopivuuksista. Ei ole mitään intoa ottaa mukaan paitaa, joka käy vain tietyn hameen kanssa tai hankalasti yhdistettäviä varusteita. Pitäydy garderoobin simppeleissä väriyhdistelmissä ja ota mukavaksi koettua mukaasi. Itse otan paljon reissussa kuvia ja teetän niitä albumiin, joten mietin myös kuvauksellisuuden kannalta - onko tämä huivi ollut jo miljoonassa eri reissukuvassa? Jos on, otan jonkun toisen, jotta viisi eri reissua ei näytä kuvissa ihan samalta. Pinnallista ja melko turhaa, mutta ajattelen tältäkin kantilta asiat.

Laske, montako eri asua saat yhdisteltyä mukaasi tulevista vaatteista, ettet näytä samalta joka päivä. Yllättävän pieni määrä vaatteita tekee jo suuren määrän asuja, esimerkiksi jo kolme paitaa ja kaksi alaosaa saa logiikkani mukaan aikaan kuusi eri lookkia. Itse pakkasin mukaani kolme alaosaa, neljä teepaitaa tai toppia, kaksi edestä avattavaa pitkähihaista (helppo ottaa pois jos päivän mittaan tulee kuuma) ja kahdet kengät. Näiden lisäksi pakkasin yhden mekon. Reissu kestää kokonaisuutenaan viikon, josta yhden yön olen Vantaalla.

Tässä suunnilleen kaikki vaatteet pakattuna, myös päälleni tulevat. Pakkasin laukun läpän sivutaskuun kaikki alusvaatteet ja rullasin isommat vaatteet. Huom tumma väritys vaatevalinnoissa, kaksi värikkäämpää hametta saavat riittää väriä tuomaan.

On hyvä varautua erilaisin lääkkein, mutta yleensä akuutissa tarpeessa lääkkeitä löytää kyllä matkakohteestakin. Sama pätee kosmetiikkaa, etenkin jos matkan hintaan ei kuulu ruumaan tulevaa laukkua ja ei halua alkaa sählätä nesterajoitusten kanssa.

3. Pakkaa pieneen tilaan. Rullaaminen on todettu parhaaksi tavaksi saada vaatteet pieneen tilaan. Mikäli otat shampoita sun muita, pakkaa matkakokoisiin pakkauksiin. Esimerkiksi hiusvärien mukana oleva hoitoaine ja näytepakkaukset ovat yleensä sopivia kooltaan viikon reissuihin tai sitä lyhempiin pyrähdyksiin.

Tässä shampoo, hoitoaine, meikinpoisto ja vitaaminit. Pienet pullot eivät vie paljoa tilaa, huom. epävarman korkin välissä kelmua. Iso vitamiinipurkki vie paljon tilaa, joten pakkasin sopivan määrän Sisu-purkkapakettiin. Sama juttu meikinpoistolappujen kanssa, tarvittava määrä muovipussiin.
 Kenkiin kannattaa pakata esimerkiksi alusvaatteita, sillä niiden sisälle jää yllättävän paljon hukkatilaa. Tässä tapauksessa käytössäni on iso kassi, sillä Turkish Airlinesilla ruumaan menevät matkatavarat kuuluvat hintaan. Pakkaan kuitenkin melko tarkasti vain tarvittavat, sillä haluan jättää tilaa luultaville ostoksille. Enkä huijaa itseäni, niitä tulee melkein varmasti olemaan. Ison laukun vieressä oleva reppu tulee mukaani lentokoneeseen, siihen varaan varmuuden vuoksi vaihtoalusvaatteet (mikäli iso kassi katoaa matkalla), matkalukemiset, jotain evästä jne. Jos lennolla juotavat eivät kuulu hintaan, otan yleensä tyhjän vesipullon, jonka täytän turvatarkastuksen jälkeen.


Mikäli käytössäni tällä reissulle olisi vain matkustamoon tuleva kassi, olisin vähentänyt vaatteiden määrää. E-kirjalukija on siitä kiva, että se on tosi kevyt ja vie kirjoja huomattavasti vähemmän tilaa. Läppäriä raahaan tosi harvoin, sillä se painaa paljon. Puhelimellani ei pääse nettiin, mutta eihän sinne reissuun mennä Facebookissa roikkumaan. Kannattaa myös huomioida rajallisen tilan tilanteessa, että laittaa lähtiessä ne eniten tilaavievät vaatteet päälle. Esimerkiksi minulla nuo korkeapohjaiset kengät tulisivat jalkaan, samoin paksu musta huppari. Kerrostamalla T-paitoja saa mukaan aina tarpeeksi vaatetta, vaikka reissuun joutuisi repun kanssa. Esimerkiksi Wizzairilla lentäville hintaan kuuluu vain hyvin pieni kassi, joten olen sitten pukenut suurimman osan vaatteistani päälle lähtiessä. Myös takin taskut kannattaa hyödyntää, samoin ottaa selvää saako matkustamoon ottaa lentolaukun lisäksi esimerkiksi käsilaukun tai repun.

Monessa ohjeessa kehotetaan ottamaan matkalle mukaan huonoja vaatteita, jotka voi sitten heivata surutta roskiin poislähdön koittaessa. En ole ohjetta totellut itse kuin alusvaatteiden ja sukkahousujen suhteen, sillä haluan näyttää lomallakin kuitenkin ihmiseltä :P Mutta ehkä esimerkiksi aluspaitojen sun muun suhteen ihan järkevä neuvo, samoin jos jokin vaate on "vähän niillä rajamailla" käyttökelvollisuutensa suhteen. Kannattaa tosiaan ottaa huomioon mahdolliset ostokset ja niiden vaikutus omaan vaatevalikoimaan/jäljelläolevaan tilaan. Itselläni yleensä reissusta tulee hankittua jotain vaatetta, jonka takia kotoa pakatuista vaatteista joku jää käyttämättä.

4. Käytä järjestyksen suhteen järkeä. Luulisi olevan itsestäänselvää, mutta harmittavan usein lentoasemilla törmää ihmisiin, jotka penkovat kassejaan ennen lähtöselvitystä vimmaisesti, sillä jotain olennaista on pakattu pohjalle. Ota matka-asiakirjat, passi, puhelin, lompakko sekä kaikki turvatarkastuksessa pois laukusta nostettava helposti saataville. Jos laitat laukkuja ruumaan, pakkaa sinne nesteet ja kaikki mahdollinen painava tai turvatarkastusta hidastava. Ota laukkuun mukaan muovikassi likapyykille, ettei joka aamu tarvitse arvuutella, mitkä sukat ovat vielä puhtaana. Lisäksi tämä helpottaa laukun purkamista kotona, senkun kippaa pussin sisällön pyykkikoneeseen.

Organisointi on erityisen tärkeää, jos laukkuna toimii rinkka. Tällöin tavaroita ei noin vain revitäkään pohjalta pois. Tärkeät tavarat pikkutaskuihin ja paino mahdollisimman lähelle selkää.

Mitähän tässä nyt unohtui sanoa? Ehkäpä lopputiivistelmän muodossa voisin sanoa, että ota tosiaan pakkaamisessa järki käteen, älä pakkaa tunteella ja anna ahdistukselle sijaa. Ihminen tulee yllättävän pienellä määrällä tavaraa toimeen, joten raakaa karsintaa vaan peliin!

Kommentit

Suositut tekstit