maanantai 18. heinäkuuta 2016

Kurjenrahkan kansallispuisto: Kuhankuonon retkeilyreitistön Pukkipalo

Kävin viime kesänä kiertämässä Kuhankuonon reiteistä Savojärven kierroksen, josta jäi fiilis että tänne on tultava takaisin. Reitillä oli paljon nähtävää, ja Kurjenrahkan kansallispuisto on kuitenkin laaja alue. Olin itseasiassa melko yllättynyt, miten paljon eri reittejä tuolla onkaan. Pituudetkin vaihtelevat sopivasti n. 2km:stä aina kaksi päivää vaativaan pitkään reittiin. Itse valitsin tällä kertaa Pukkipalon, sillä sen varrelle jää ikimetsää, jota ei ollut noin sataan vuoteen hakattu lainkaan. Tosin poikkeuksena polulle melko runsaissa määrin kaatuneet puut, joita oli tietysti sahattu pois edestä, mutta jätetty polun vierelle hajoamaan ja näin jäämään metsän kiertokulkuun. Kuten luonto sen tarkoitti.


Pukkipalon reitti on noin kymmenen kilometriä pitkä, eli sen voisi talsia parissa tunnissa. Itse otin sen kuitenkin fiilistelyn kannalta, koska halusin pysähdellä kivoissa paikoissa kuvaamaan ja lepäämään. Mukanani oli myös lyhytjalkainen koirani, joka ei ole sieltä nopeimmasta päästä. Kulutimme polulla aikaa kaikkinensa ehkä kuutisen tuntia. Metsässä ei niin tule katsottua kelloa, eikä muutenkaan välitettyä ajan kulumisesta :)


Matkaseurani Jack. Maata voi vaikka rappusissa jos väsy iskee.Saavuin Pukkipalon ja monen muun reitin alkupisteeseen Rantapihaan edellisenä iltana, sillä tarkoitukseni oli yöpyä siellä ennen reitin kulkemista. Teltat saa siellä pystyttää ihan parkkialueen viereen. Palveluina mainittakoot viikonloppuisin auki olevan kioskin (jonka ikkunoita tiiratessani näin ainakin käsitöitä, karkkia, limua jne pientä myytävää), rantasaunan jonne pääsee euron maksulla saunomaan, uimarannan, ulkopuuceen, grillikodan sekä vesipisteen. Kohteessa tuntui olevan eniten juuri päiväseltään liikkuvia, jonkun polun kiertäviä, tai paikallisia, jotka tulivat paistamaan makkaraa ja saunomaan. Olin ainoa teltassa yöpyvä tuona yönä.

Kävin koiran kanssa kiertämässä ihan Rantapihan lähistöllä liikkuvan 2km luontopolun, jonka varrella ehti jo näkemään melkoisesti. Alussa tulimme suoalueelle, jossa pitkospuita pitkin kulkiessa näki aikamoisia maisemia. Pääosin polku kiersi kuitenkin metsikössä, nättiä mutta ei mitenkään erityisen hienoa maastoa. Tämä olisi kiva vaikkapa lasten kanssa kuljettavaksi, jos haluaa hieman kosketusta luontoon, mutta ei kiinnosta eräjormailla mitenkään pitkälti.

Nukuin siis teltassa, ja aamulla ensimmäisenä kävin uimassa. Aamupala pikana ja sen jälkeen sinne Pukkipalon reitille. Tämäkin reitti menee pääosin metsässä, varrelle mahtui lisäksi itse Pukkipalolla kallioista maastoa mäntyineen sekä välillä hieman suotakin. Valikoin reitin nimenomaan tämän monipuolisuuden perusteella, enkä pettynyt. Ainoa miinus oli mielestäni melko pitkä pätkä, joka kuljettiin hiekkatietä pitkin - olen itse maalta alunperin kotoisin, eikä minulle pikkuteitä pitkin kulkeminen tarjoa yhtään mitään. Haluan patikoidessani päästä sinne ihan oikeaan luontoon, enkä paikkoihin, mihin pääsee autollakin. Noh, tämä oli pieni murhe.

Pysähdyimme Pukkipalon kohdalla makkaranpaistoon. Polulla ei tullut vastaan kuin ehkä kourallinen ihmisiä, joten aika rauhallista oli. Tosin sammakoita näin siitäkin edestä! Matkan ehkä puolivälin jälkeen suon reunalla pitkospuita pitkin pomppi pienenpieniä sammakonpoikasia useampi kymmenen, jouduin hätistämään niitä pois edestä ettei koira niitä talloisi :) Muuten eläinhavaintoja en juuri tehnyt, joku satunnainen lintu tietysti aina lauloi. Polku tosiaan oli vaihteleva, eli kaikkea juurakkoisesta metsäpolusta, hiekkatiestä, kalliosta ja pitkospuista lähtien. Ei helppokulkuisin, välillä aika hankalaa maastoa ja isohkoja nousuja. Suosittelen sekä Pukkipaloa että Savojärven reittiä kaikille patikoinnista innostuneille, todella upeita maisemia. Etenkin Pukkipalon ikimetsät olivat aivan upeita, sellaisia kuin metsä parhaimmillaan on. Lisäksi mustikka-aikana reitin varrella on oivat mahdollisuudet marjastaa, itsekin keräsin pikkuisen ja kahmin vähän väliä vähän naposteltavaa suuhunkin asti.

Pirunpeltoa.

Pukkipalon lähistön nuotiopaikka.

Näkymää Pukkipalon laelta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti