tiistai 10. maaliskuuta 2015

Vyölaukkuja bongaamassa Kanarian saarilla

Pohdin hetken, kirjoittaisinko lainkaan lähes jokaisen suomalaisen jossain elämänvaiheessa kansoittamasta Kanariasta. Totesin kuitenkin, että onhan vielä heitäkin, joille vinkit olisivat tarpeen. Olen itse ollut useamman kerran eri saarilla: Gran Canarialla, Lanzarotella ja Teneriffalla, joissain näistä useammankin kerran. Viimeisin reissuni on viime vuoden puolelta Teneriffan Playa de Las Americas -nimeä kantavaan kohteeseen ja edellinen edellisvuodelta Gran Canarian Puerto Ricoon. Jaan tässä muutamia muistojani sekä havaintojani reissujen päältä.

Viimeisin reissu suuntautui siis viime joulukuussa Playa de las Americakseen, tai siis tarkemmin majoituimme San Eugenion kylään, joka on käytännössä osa Americasta. Voin suositella tuonne hieman syrjempään majoittumista, mikäli jaksaa tapella taksitaksojen kanssa mennessään kaupungille (meiltä yritettiin pariin kertaan saada kovempaa hintaa lisäämällä taksamittariin jollain ihmeen napilla suurempi lukema). Toisaalta itse emme käyneet isolla kylällä kuin pari kertaa, sillä San Eugenio tarjosi tarvittavat palvelut. Itse hotelli oli lähes kaikin puolin oikein hyvä, tosin toiseen perheeni huoneistoista tuli muurahaisia. Lisäksi altaan luvattiin joillain sivuilla olevan lämmitetty, toisaalla ei, eikä se sitten lopulta ollut. Allasalue oli kuitenkin iso, ja sillä sijaitseva baari erittäin mukavan hintainen. Myös iltaisin tarjottava buffetillallinen oli vaihtuva ja oikein hyvä, etenkin jälkiruokaa tankkasin niinä parina tuolla viettämänämme iltana yli äyräiden. Saimme huoneen respan yläpuolelta, josta näkymät merelle olivat huikeat. Hotelli tarjoaa pari kertaa päivässä kulkevan bussin San Eugenion keskustaan lähelle rantoja (joita siis useita) ja kauppoja. Alueella on isot korkeuserot, joten bussi oli tosi kiva.


Kuten muuallakaan Kanarialla, minulle tämä kohde ei juuri tarjonnut huikeita shoppailumahdollisuuksia. Mikäli ei halua lähteä Americaksen merkkiliikkeisiin tai tinkiä rantakojuissa, ei tarjontaa juuri kummoisesti ole. Jotain perusvaatetta ostin, perheeni muut naiset kylläkin löysivät halvasta rättiliikkeestä nimenomaan Eugeniosta todella edullista päällepantavaa. Nykyisin tuon Kanarialta hunajarommia, joka on muuten rommista pitämättömälle minullekin riittävän makeaa juotavaa. 

Kanarialaisten käsitys hyvällä maulla koristellusta joulusta. Siis joka puolella aivan karseaa muovikrääsää joulukuussa!
 Joulukuullahan Kanarian sää yleisesti ottaen on epävakaa, mutta meille sattui todella hyvä tuuri kelien suhteen: joka päivä tarkeni T-paitasillaan ja mereenkin uskaltauduin pariin otteeseen.

Papaija vai mikä?

Joskus oli hieman tuulisempaa.
 Kanarian kohteissa ruokien hintataso vaihtelee todella paljon kohteittain. Esimerkiksi Lanzarotella muistelen ruua maksaneen vähimmilläänkin (tyyliin pitsan ja pastan) kymmenisen euroa. Tässä suhteessa San Eugenio oli tosi kiva paikka ruokailla, sillä siellä oli edullista! Esimerkiksi ihan loistava kiinalainen buffet kylällä kustansi jälkiruokineen päivineen muistaakseni noin seitsemän euroa, ja ruoka oli todella hyvää. Suosittelen tosi lämpimästi! Kävimme myös monissa kolme ruokalajia alle kympillä tarjoavissa paikoissa, ja kaikissa ruoka oli vähintäänkin kohtuullista. Huijausyrityksiin emme ruuan suhteen kohdanneet, kuten Kanarialla emme yleensäkään. Myös erityismainintana pakko nostaa esille runsaat ja hyvin tehdyt brittiaamupalat, joita tarjottiin noin kahteen euroon rantabaareissa joka rannalla, vieri vieressä! Kävimme monena "aamuna" (aamiaisia tarjottiin pitkin päivää) lounastamassa näissä paikoissa, joskus kuvan tapaan sangrian kera ja joskus ilman. Hintaan siis kuului useimmiten joku juoma, kuten tuoremehu. Näin hintansa väärtiä apetta ei Suomesta saa!


Voin suositella lämpimästi myös järjestettyä matkaa Tagananaan ja Mercedes-metsään. Järjestäjänä toimi muistaakseni Suomi-matkat tms, jonka lehtisiä on kummallakin kylällä tarjolla ihan ulkona näkyvillä paikoilla. Matka maksoi parikymppiä ja kesti koko päivän, lisäksi se sisälsi kevyen lounaan. Jujuna oli se, että lounaan yhteydessä järjestettiin esittely, jossa kerrottiin jostain sängynpeitteistä. Niitä ei kuitenkaan tuputettu, eikä tilaisuus kestänyt liian kauaa. Muuten matka taittui mukavalla bussilla kohti pohjoista, jossa maisemat olivat kiviseen Kanariaan tottuneelle ihan erilaisia. Oli sademetsää, kasvillisuutta ja ilmasto huomattavasti viileämpää. Pääkohde Taganana on siis pikkuinen kalastajakylä vuoristojen uumenissa, ja rannassa aaltojen pauhu oli huikea. Kylässä oli aikaa käväistä kahvilla.


Matkalla oli pari kuvanottotaukoa ja lisäksi kahvitauko skandinaaviseen kahvilaan. Kapinallisina menimme kuitenkin läheiseen paikalliseen ruokapaikkaan, mitä sitä tuttuja ruokia ulkomailla syömään...

Kuin Uusi-Seelanti!
 Matkalla menimme myös Mercedes-metsänn läpi, joka on siis rehevää sademetsää. Emme pysähtyneet kummemmin, sillä siellä satoi.

Luontomatkailijalle Kanarian eri saarilla on kyllä rutkasti tarjottavaa. Lanzarotellahan on myös Teide-vuori, jossa karun kiviset maisemat ovat kuin Marsissa. Sinne paras tapa matkustaa (mikäli matkustaa porukalla) on auton vuokraaminen. Matkalla näkee jykevää mäntymetsää. Itse kävin vuorella edellisellä kerrallani saarella vieraillessani, ja tykkäsin kovasti. Myös patikoijat kehuvat nimenomaan Lanzarotea sen monipuolisista reiteistä.

Sitten sinne Gran Canarialle. Rehellisesti sanottuna en muista Kanarian reissuistani koskaan kuin sen edeltävän, sillä saaret ja kohteet ovat niin paljon toistensa kaltaisia! Lätkin siis tekstiä kuvien lomaan sen vähän mitä muistan...

Hotellissamme pyöri tämä kissa kerjuulla, ristimme sen Penaksi. Pena kävi huoneessammekin, annoimme sille herkkuja.
 Ricossa on reippaat korkeuserot, eli ei välttämättä ihan heikkojalkaisten paikka. Toisaalta kaiken sen ruuan ja juoman sekä rannalla löhöämisen jälkeen voi pieni patikka tehdä hyvää. Taksit eivät ole kalliita millään saarella, joten eipä kalliiksi ajelu tullut ylös.
Ihan jees maisemat hotellilta.Aurinko laskee saarilla nopeaan. Tästä auringonlaskusta oli mahdoton ottaa kuvaa, sillä se painui niin nopeasti...

Katutaiteilija.
 Sen verran muistan, että kannattaa vierailla läheisessä Puerto de Moganin kylässä. Paikka on tosi söötti ja kuvauksellinen, lisäksi siellä on kiva hiekkaranta. Kasvillisuuskaan ei ole rumaa.


Myös täältä saa herkullista ruokaa, huom varaosa kylkiluu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti