torstai 2. maaliskuuta 2017

Sri Lankan kohde-esittelyissä Unawatuna ja Kalutara

Sukellan tässä siis hieman syvemmin siihen, mitä taannoisen Sri Lankan reissumme majoituskohteet olivat syöneet sisäänsä. Heti kärkeen todettakoon, että Unawatuna nousi meillä lemppariksi heti. Jos olet valkkaamassa kohdetta Sri Lankassa, ota Unawatuna ja lopeta lukeminen tähän. Simple as that.

Unawatuna

Sijaitsee Sri Lankan länsirannikolla Colombosta etelään, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä lentokentältä. Tämä tekee Unawatunasta hyvän vaihtoehdon kohteeksi, mikäli ei tee mieli kökkiä tuntikausia liikenteessä vielä helvetillisten pitkien lentojen päälle. Kartalta katsottuna moni asia löytyy läheltä: teeviljelmät, Gallen kaupunki, Yalan kansallispuisto, Mirissa...Mikäli ei vietä maassa viikkokausia, on Unawatuna hyvä keskipiste monessa eri paikassa vierailuille. Tästä syystä se valikoitui meillä kohteeksi. Kaupungissa on selkeät turistialueet, joissa on ulkomaalaisille tarkoitettuja matkamuisto-ja käsityömyymälöitä sekä runsaasti ravintoloita. Oma hotellimme Flower Garden (jota myös suosittelen) sijaitsi Wella Devala Road -tien varressa, joka oli sijaintinsa puolesta erinomainen. Kadun varsi oli täynnä palveluita, ja matkalla rannalle oli aina jotain katseltavaa. Palveluita ei todellakaan tarvinnut lähteä hakemaan kaukaa, ja söimme päivittäin muualla kuin hotellissa (vaikka sieltäkin olisi ruokaa saanut). Tuo seutukunta on oikein mainio, mikäli haluaa viettää rentoa lomaa, mutta kuitenkin palveluiden äärellä ja rauhallisella sijainnilla.
Tietenkin suuri osa turistipaikoista sijaitsee Unawatunallakin rannalla. Söimme yhdessä varsinaisessa biitsiravintolassa, sillä niiden hinnat olivat yleisesti paikalliseen tasoon nähden melko korkeita. Tietenkin rannalla on oma tunnelmansa, josta voikin maksaa vähän enemmän.

Toki Unawatunalla on myös paikallista elämää, ja hieman turistialueen ulkopuolelle mennessä myös ravintoloiden hinnat laskevat. Tosin emme kokeneet ns. paikallisten paikoissa asioimista kovin suureksi kulttuurisesti rikastuttavaksi toiminnaksi, sillä kauppojen valikoimat turistialueiden toispuol olivat vähän mitä sattuu. Muovikrääsää muovikrääsän perään, ja ravintoloissa suppeammat valikoimat. Curryynkin tosiaan kyllästyy aika nopeasti. Lähdimme vain yhtenä aamuna pois rantakadultamme aamupalan ja ruokakaupan toivossa. Kannattaa muuten huomioida, että Sri Lankassa ja Unawatunalla voi olla hieman hankalaa löytää mitään meikäläisiä Alepoita ja K-kauppoja, löysimme vain pari ruokakauppaa eri kaupungeista reissumme aikana. Silloin kyllä hamstrasimmekin ruokaa senkin edestä. Moni ostaa ruokatuotteensa pienistä kojuista, ja luultavasti kotitaloudet tuottavat myös itse ruokaansa. Jäimme arvelemaan kotitaloustuotannon määrää, mutta ainakin näimme ihan julkisella juna-asemalla paikallisen miehen keräävän muovipussiin jonkun pensaan kukkia, joista ymmärtääkseni tehdään kotipolttoista viinaa.

Unawatuna ei ole sellainen ärsyttävä turistirysä mihin Kanarialla matkanneet ovat tottuneet. Toki turisteja on paljon, mutta he ovat enemmän reppureissaajia, hippejä ja ties mitä elämäntapataiteilijoita. Melko harmittomia tyyppejä siis. Kohde ei ole myöskään mitään superbailukohde, ja ainakin oma melko syrjäinen hotellimme oli todella rauhallinen. Majoituksen hintataso tosin oli korkeampi kuin Kalutaralla, tosin saimme rahoille kyllä lähes samassa suhteessa lisää vastinetta. Yleisesti ottaen vallitseva ilmapiiri oli turvallinen ja raukea. Myös ranta on todella hyvä, siellä on runsaasti palveluita ja kiertelevät kauppiaat eivät tuputa. Ranta syvenee melko nopeasti ja merivesi on suhteellisen kirkasta. Suosittelen.

Kalutara

 Jostain syystä olimme ajatuksissamme nostaneet alunperin Kalutaran ihanammaksi kohteeksi kuin Unawatunan. Näin ei siis kuitenkaan ollut. Unawatunalla päivät kierrelleenä Kalutaralla huomasimme nopeasti, että oli kaikista kivointa vain löhötä hotellin uima-altaalla tekemättä mitään. Paikka tuntui turistien kannalta vielä keskeneräiseltä, sillä ulkomaalaisille suunnatut palvelut olivat todella vähissä. Ei sillä, etteivät paikallisetkin kelpaisi, mutta muovikrääsäkaupat, currya myyvät ravintolat, vilkkaasti liikennöity pääkatu ihmisvilinöineen ja jatkuva tuijotuksen kohteena oleminen eivät juuri jaksaneet houkutella. Ranta oli kuvissa oikea unelmabiitsi, mutta todellisuudessa merenkäynti oli liian kovaa uimiseen. Kävimme yhtenä päivänä makaamassa rannalla, mutta silloinkin ihan puhtaasti meitä tuijottamaan tullut paikallinen mies alkoi ahdistaa. Toisin kuin Unawatunalla, Kalutarassa ranta ei ollut keskittymä millekään muulle kuin halvoille majapaikoille. Tosin muita turisteja emme nähneet kuin ihan satunnaisesti, etenkin kun olimme hotellimme ainoat vieraat! Majoituimme Karl Holiday Bungalowiin, jonka omistajapari oli tullut Norjasta vierailemaan ja sulkenut varausmahdollisuuden meidän varauksemme jälkeen. Meillä oli siis oman huoneemme lisäksi käytössä koko bungalow, ja hotellin työntekijät toivat meille joka aamu ruuan henkilökohtaisesti pöytään kun ilmaannuimme puutarhaan. Se oli varsinaista luksusta. Muuten hotellin saamat ylistävät arviot tuntuivat melko omituisilta, ihan kiva paikka ja aivan rannan vieressä, mutta heti hotellin ulkopuolella ei sitten ollut minkäänlaisia palveluita saatavilla.

Kalutarassa hyvää on sen sijainti. Autolla ja junalla matkustaa Colomboon noin puolitoista tuntia, lentoasemalle hieman kauemmin. Paikassa vain ei ole mitään erityistä nähtävää, ainoastaan kilpikonnafarmia meille suositeltiin useammasta suusta. Sinnekin olisi ollut jonkinmoinen matka silti. En oikein näe hyvää syytä matkustaa Kalutaraan, kun miellyttävämpiäkin paikkoja on saatavilla. Ennakko-oletuksemme olivat aivan erilaiset kuin todellisuus, joten tuskin asennoitumisemme vaikutti mielipiteemme muodostumiseen näin voimakkaasti. Täällä tosin söimme halvimman curryateriamme Sri Lankalla, annos kahdelle ja iso vesipullo noin kaksi euroa. Tämä paikallisten pienestä kojusta take away -muodossa osoitellen ja elehtien, kun tiskin toisella puolella ei osattu englantia eivätkä ruokalistat olleet englanniksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti